Aantal leden : 1042
2024 - HCM Arnhem

Arbitrage

Een wedstrijd fluiten is leuker dan je denkt. En helemaal mooi, je helpt de club ermee. Maar we sturen je niet zo maar het veld op. De Arbitragecommissie van HCM helpt je een goede scheidsrechter te worden.

Cursussen
De arbitragecommissie organiseert meerdere cursussen/toelichtingen per jaar. Coaches en ouders (belangstellenden) worden van harte uitgenodigd om aan de toelichtingen op de spelregels deel te nemen. Cursisten die een kaart willen halen krijgen een e-learningaccount van de KNHB om de spelregels te leren.

Wanneer moet je een scheidsrechterskaart hebben?
Conform de reglementen van de KNHB zijn leden vanaf 16 jaar verplicht om in het bezit te zijn van een scheidsrechterskaart. Vanaf de B-jeugd word je in de gelegenheid gesteld deel te nemen aan het examen. De examendata worden tijdig via de website en de app aangekondigd. 

Nieuwe leden vanaf 16 jaar hebben nog een jaar de tijd om de clubscheidsrechterskaart te halen. Wordt aan deze criteria niet voldaan, dan vervalt je speelgerechtigdheid en mag je geen competitiewedstrijden spelen.

Hoe word je ingedeeld?
De arbitragecommissie deelt de scheidsrechters in voor door de KNHB vastgestelde competitiewedstrijden en publiceert de planning zo mogelijk 2 à 3 weken van tevoren. Elk lid in het bezit van een scheidsrechterskaart wordt 6 tot 10 keer per jaar opgesteld om te fluiten. Je wordt ingedeeld op je niveau. Je zult dus nooit een te moeilijke wedstrijd fluiten.

Geef je voorkeur door
Tweemaal per jaar wordt van de leden een beschikbaarheid/indelingswens gevraagd, waar zoveel mogelijk rekening mee wordt gehouden. Is er geen beschikbaarheid doorgegeven en mocht je onverhoopt verhinderd zijn, dan dien je zelf voor vervanging te zorgen en de mutatie door te geven aan de arbitragecommissie.

Fluiten is een teamverantwoordelijkheid
Het gemak waarmee voor een fluitbeurt ingedeelde leden vaak op het laatste moment afzeggen of simpelweg niet komen opdagen, baart HCM enorm veel zorgen. De arbitragecommissie kan daar op het allerlaatste moment uiteraard niks meer mee en dan staan er dus teams op het veld zonder arbitrage. Vervelend voor onze eigen teams, maar vooral ook een slechte beurt voor de ons bezoekende teams. Daarom hebben we van het fluiten van wedstrijden een teamverantwoordelijkheid gemaakt en wel als volgt:

1. De commissie wijst je aan voor een fluitbeurt 
2. Kun je niet, dan zorg je binnen je team voor vervanging. 
3. Lukt het je niet iemand uit je team als vervanger te regelen, dan zal je team een vervanger moeten regelen. 
4. Het gehele team is dus verantwoordelijk voor de fluitbeurten van al haar teamleden

Sancties bij het niet komen opdagen
1. Komt een scheidsrechter niet opdagen voor een wedstrijd waar hij/zij voor staat opgesteld, dan wordt zijn/haar naam doorgegeven aan de strafcommissie. Het betreffende lid kan een schorsing en/of een boete worden opgelegd voor de eerstkomende wedstrijd. Tevens dienen dan hand- en spandiensten te worden verricht op de club (zie het arbitrageplan).

2. Bij een tweede keer niet komen opdagen zal de commissie voor de eerstvolgende thuiswedstrijd van het betreffende team GEEN arbitrage aanwijzen en het vinden van arbitrage aan dat team over laten.

Meer weten?
Wil je meer weten over de afspraken die we bij HCM hebben gemaakt over je rechten en plichten? Bekijk dan het Arbitrageplan als PDF. Met vragen over fluiten kun je ook altijd een mailtje sturen naar arbitrage@hcmarnhem.