Aantal leden : 960
2019 - HCM Arnhem

Arbitrage

Een wedstrijd fluiten is leuker dan je denkt. En helemaal mooi, je helpt de club ermee. Maar we sturen je niet zo maar het veld op. De Arbitragecommissie van HCM helpt je een goede scheidsrechter te worden.

Cursussen
De arbitragecommissie organiseert meerdere cursussen/toelichtingen per jaar. Coaches en ouders (belangstellenden) worden van harte uitgenodigd om aan de toelichtingen op de spelregels deel te nemen. Cursisten die een kaart willen halen krijgen een e-learningaccount van de KNHB om de spelregels te leren.

Wanneer moet je een scheidrechterskaart hebben?
Met ingang van speeljaar 2018-2019 wordt de B-jeugd verplicht gesteld een scheidsrechterskaart te halen. Aanvullend is het navolgende door het bestuur vastgesteld:

Alle leden vanaf 17 jaar dienen vanaf de herfstvakantie 2018 in het bezit te zijn van een clubscheidsrechterskaart. Nieuwe leden vanaf 17 jaar hebben nog een jaar de tijd om de clubscheidsrechterskaart te halen.

Alle leden vanaf 16 jaar dienen vanaf het seizoen 2019/2020 in het bezit te zijn van een clubscheidsrechterskaart. Nieuwe leden vanaf 16 jaar hebben nog een jaar de tijd om de scheidsrechterskaart te halen.

Wordt aan deze criteria niet voldaan, dan vervalt de speelgerechtigdheid aan competitiewedstrijden.

Hoe word je ingedeeld?
De arbitragecommissie deelt de scheidsrechters in voor door de KNHB vastgestelde competitiewedstrijden en publiceert de planning zo mogelijk 2 à 3 weken van tevoren. Elk lid in het bezit van een scheidsrechterskaart wordt ca. 6x per jaar opgesteld om te fluiten. Je wordt ingedeeld op je niveau. Je zult dus nooit een te moeilijke wedstrijd fluiten.

Geef je voorkeur door
Tweemaal per jaar wordt van de leden een beschikbaarheid/indelingswens gevraagd, waar zoveel mogelijk rekening mee wordt gehouden. Is er geen beschikbaarheid doorgegeven en mocht je onverhoopt verhinderd zijn, dan dien je zelf voor vervanging te zorgen en de mutatie door te geven aan de arbitragecommissie.

Fluiten is een teamverantwoordelijkheid
Het gemak waarmee voor een fluitbeurt ingedeelde leden vaak op het laatste moment afzeggen of simpelweg niet komen opdagen, baart HCM enorm veel zorgen. De arbitragecommissie kan daar op het allerlaatste moment uiteraard niks meer mee en dan staan er dus teams op het veld zonder arbitrage. Vervelend voor onze eigen teams, maar vooral ook een slechte beurt voor de ons bezoekende teams. Daarom hebben we van het fluiten van wedstrijden een teamverantwoordelijkheid gemaakt en wel als volgt:

1. De commissie wijst je aan voor een fluitbeurt 
2. Kun je niet, dan zorg je binnen je team voor vervanging. 
3. Lukt het je niet iemand uit je team als vervanger te regelen, dan zal je team een vervanger moeten regelen. 
4. Het gehele team is dus verantwoordelijk voor de fluitbeurten van al haar teamleden

Sancties bij het niet komen opdagen
1. Komt een scheidsrechter niet opdagen voor een wedstrijd waar hij/zij voor staat opgesteld, dan wordt zijn/haar naam doorgegeven aan de strafcommissie. Het betreffende lid kan een schorsing en/of een boete worden opgelegd (zie het arbitrageplan)

2. Daarnaast zal de commissie voor de eerstvolgende thuiswedstrijd van het betreffende team GEEN arbitrage aanwijzen en het vinden van arbitrage aan dat team over laten.

Meer weten?
Wil je meer weten over de afspraken die we bij HCM hebben gemaakt over je rechten en plichten? Bekijk dan het Arbitrageplan als PDF. Met vragen over fluiten kun je ook altijd een mailtje sturen naar [email protected]