Aantal leden : 1085
2024 - HCM Arnhem

Zaalhockey

Competitie en organisatie
Alle A-, B-,C-, D-, E8-tallen en diverse seniorenteams van HCM doen mee aan de zaalhockeycompetitie. Omdat zaalhockey sterk bijdraagt aan de techniekontwikkeling en spelinzicht van de spelers, is bij HCM zaalhockey verplicht voor alle spelers van de E8-teams en jeugdelftallen en zijn de kosten hiervan inbegrepen bij de contributie. Ouders worden ingezet als zaalwacht. Seniorenteams en E8-tallen nemen bij uitwedstrijden hun eigen scheidsrechter mee.

Je speelt competitie in een poule met 5 tot 7 tegenstanders. Per competitiedag (op zaterdag of zondag!) worden er twee of 3 wedstrijden van elk 2 x 20 minuten gespeeld met over het algemeen één of twee wedstrijden er tussen. Het eerst vermelde team is het thuisspelende team (dit geldt dus ook als je bijvoorbeeld in Nijmegen speelt). Het is dus verstandig om altijd een thuis- en uit tenue mee te nemen op een wedstrijddag.

Tijdens de wedstrijden vragen wij ouders om, daar waar mogelijk, op de tribune te gaan zitten. Houd de banken bij het veld vrij voor de spelers en coaches.

Kleding en materialen

  • Voor de zaalcompetitie is het gebruik van een zaalhockeystick niet verplicht maar wordt wel aangeraden. De stick is namelijk dunner en lichter dan een gewone stick en draagt bij aan de techniekontwikkeling. Je hebt al een prima exemplaar rond de 25 euro.
  • Daarnaast draag je schone universele binnensportschoenen die geen sporen op de speelvloer achterlaten. Deze schoenen trek je dus pas aan in de zaal.
  • Het dragen van een (linker) hockeyhandschoen wordt aangeraden. Bij zaalhockey mag de bal met de gehele stick op de grond gestopt worden, waardoor de kans dat er een bal op de hand gespeeld wordt aanzienlijk groot is.
  • Net zoals in het veld spelen we in het officiële clubtenue. Scheenbeschermers en bitjes zijn ook in de zaal verplicht. Heb je ze niet bij je, dan mag je niet trainen of spelen! 

Keepers
De doelverdedigers kunnen gebruik maken van hun veldhockeyuitrusting. Beenbeschermers moeten worden voorzien van hoezen, klittenband of kunststofsnelsluiters. De klompen dienen een vlakke zool of riemen zonder metalen delen te hebben en mogen zijn voorzien van riemen met klittenband of kunststofsnelsluiters. Materiaal hiervoor wordt door de club ter beschikking gesteld.

Trainingen en wedstrijden
Omdat wij, net als de andere hockeyclubs in Arnhem, tijdens de wintermaanden gebruik mogen maken van de ‘rest-uren’ van de sporthallen, zijn de trainingstijden niet altijd optimaal.

Bij zaalhockey worden de beide zijlijnen gemarkeerd door balken. Deze moeten uiteraard bij de eerste training gelegd en bij de laatste training weer opgeruimd worden. Het is gebruikelijk dat ouders helpen bij het leggen en/of opruimen van deze balken zodat het team optimaal gebruik kan maken van de trainingstijd.

Trainingen worden verzorgd in een aantal sporthallen. De locaties kunnen per seizoen wisselen.

Actuele locaties worden dan ook per jaar gecommuniceerd. Het trainingsschema wordt via de app en onze website gepubliceerd.

Laat geen waardevolle spullen achter in de kleedkamer en zeg een training op tijd af bij de trainer.

Zaaldienst ouders 

  • Elke wedstrijddag bestaat uit 2/3 wedstrijden gespeeld in een blok van 6/8 wedstrijden. In principe zit er minimaal 1 wedstrijd tussen deze twee wedstrijden in. Echter, op het moment dat HCM zaalwacht heeft, speelt het HCM team over het algemeen de 1e en laatste wedstrijd.
  • Het team dat de zaalwacht heeft wordt hiervan op de hoogte gesteld door het wedstrijdsecretariaat. Zaalwacht heb je in De Laar West of De Heister.
  • Ouders en het team zijn 20 minuten voor de wedstrijd aanwezig om de zaal op te bouwen (balken leggen, doelen plaatsen) en ruimen alles na de wedstrijden weer op.
  • Zaalwachten (dus de ouders) zijn verantwoordelijk voor de scheidsrechters die de wedstrijden fluiten en het bijhouden van het standenbord. Bij een eventuele tijdstraf voor een speler komt deze speler naast de tafel zitten en houdt de zaalwacht de tijd bij tot de straftijd voorbij is.
  • Een wedstrijd duurt minimaal 2 x 15 minuten, normaal 2 x 20 minuten, met maximaal 5 minuten pauze. Na 5 minuten begint weer een nieuwe wedstrijd.
  • De uitslag wordt door de scheidsrechters en coaches direct na de wedstrijd verwerkt in het Digitale Wedstrijdformulier.

Wedstrijd afgelast 

  • Centraal afgelaste wedstrijden worden zo snel mogelijk gemeld op de website van de bond. Houd hiervoor in de speelweekenden afgelastingen op de KNHB website in de gaten. Ook de zaalcoördinator haalt hier haar informatie vandaan!!
  • Niet centraal afgelaste wedstrijden dienen direct gemeld te worden bij de wedstrijdsecretariaat zaal van HCM, [email protected]
  • Een niet centraal afgelaste wedstrijd (met uitzondering van een sterfgeval) geldt als een verloren wedstrijd voor de afgelastende partij.

Handige adressen
Zaalcoördinator HCM: [email protected]
Wedstrijdsecretariaat zaal: [email protected]
Trainingscoördinator:[email protected]
Arbitrage: [email protected]

Handige Links