Aantal leden : 1023
2020 - HCM Arnhem

MHC De Mezen HB - Veteranen B: 3 - 1

Gespeeld op: 22-9-2019

MEDAILLES UIT HET VERLEDEN ZIJN EEN GARANTIE VOOR HELEMAAL NIKS

Schrijnend bericht in dagblad De Gelderlander van zaterdag 21 september: ‘Oorlogsveteranen geweigerd bij herdenking in Berenkuil’. De vier mannen, hard op weg richting de 100, komen al decennia elk jaar naar Arnhem om de Slag om Arnhem te herdenken. De borst behangen met onderscheidingen en medailles. De lichamen bezaaid met granaatscherven. Ze komen aanrollen in hun rolstoel en ontvangen de egards die ze verdienen. 

Tot afgelopen vrijdag dus. De VIP-tent zat namelijk vol. Met bollebozen uit de Arnhemse middenstand en politiek. Ik ken er een aantal van. Het zijn belangrijke mensen. Logisch dat zij (geboren ver ná 40-45) voorrang krijgen. En de veteranen? Die sturen we lekker terug naar hun hotel. Waarom? Hadden ze die brug maar moeten veroveren. Serieus, ik heb het mensen horen zeggen in die VIP-tent. Ik stond er zelf namelijk ook. (Nee hoor, maar als ik er gestaan had…).

Veteranen dus. Die ver van huis, met gevaar voor eigen leven de strijd aangingen met een tegenstander die dan misschien op apegapen lag, maar vooral niet wilde verliezen. Die mentaliteit. Kom er nog maar eens om anno 2019. Tegenwoordig lullen we liever over die oorlog dan dat we daadwerkelijk het gevecht aangaan. Bij VET B is dat gelukkig wel even anders. Daar zijn we niet bang voor een potje op leven en dood. En dan maakt het niet of de tegenstander Duits, Japans, Italiaans of Harderwijks is. Hockey is soms net oorlog. En zeker als de missie bij voorbaat al gedoemd lijkt te mislukken. 

We mochten vandaag aantreden tegen de Mezen uit Harderwijk. Zij twee keer gespeeld, twee keer gewonnen. Wij twee keer gespeeld, twee keer verloren. Dan weet je eigenlijk al welke kant het opgaat in zo’n wedstrijd. Maar het viel allemaal reuze mee. Ze waren dan wel een stuk jonger, maar niet eens zo heel veel beter. Maar ze hadden een strafcorner die wel rendeerde, terwijl die bij ons een beetje haperde. En dan verlies je dus gewoon met 3-1. Ook al prikte Rob er nog fijn eentje in voor ons. En verder? Was het warm. Hadden we maar 1 wissel, stond de brug open en had de hond ons huiswerk opgegeten. Genoeg excuses dus waarom we vandaag niet helemaal uit de verf kwamen.

De biertjes, worstjes en kaasjes waren gelukkig prima verzorgd na afloop. En terwijl ik mijn tas inpakte om de lange reis huiswaarts weer te gaan maken, kwam ik een kleinood uit lang vervolgen tijden tegen. Onze kampioensmedaille uit het seizoen 2016-2017. Ik draag hem bijna nooit meer, maar zou dat misschien weer eens wat vaker moeten doen. Niet dat je dan wél gaat winnen. Medailles uit het verleden zijn nu eenmaal een garantie voor helemaal niks. 

Tot volgende week. 

PS. Vóór, tijdens en ná de wedstrijd hadden we overigens intensief contact met onze aanvoerder in Cambodja. Getuige zijn foto’s is het daar beregezellig. Hou je taai Frankie!

Andere verslagen

Tegenstander Datum
Flevoland HA
AHC Velp HD
Arnhemse Mixed Hockey Club Upward HC
M.H.C. Oosterbeek HB
HCOB - Hockeyclub Overbetuwe HA
Arnhemse Mixed Hockey Club Upward HD
MHC EDE HA
WMHC HB