Aantal leden : 1023
2020 - HCM Arnhem

Veteranen B - HCOB - Hockeyclub Overbetuwe HA: 0 - 1

Gespeeld op: 27-10-2019

HAVO HOCKEY

Een inhalertje vandaag. HCOB kon twee weken geleden niet genoeg man bij elkaar krijgen en dus besloten we de wedstrijd te verzetten naar 27 oktober 2019. Geen super sunday. Geen feest. Geen drommen toeschouwers. Maar wel een lekker zonnetje, een bierlievende tegenstander en onze eigenste John achter de bar. Voldoende ingrediënten dus voor een genoeglijke zondagochtend in Arnhem-Zuid. 

Zoals jullie inmiddels weten, ben ik op een soort van spirituele tocht naar… iets. En dat betekent dat ik soms zomaar opeens op de raarste momenten geweldige inzichten krijg. Over de verhouding tussen man en vrouw bijvoorbeeld, tussen man en man, tussen vrouw en vrouw en tussen genderneutrale medelander en genderneutrale medelander. Niet dat dergelijke inzichten nu echt iets duidelijk maken of oplossen. Maar het is gewoon fijn om af en toe opeens een schijnwerper aan te zien gaan die een totaal ander licht werpt op ideeën en conventies waar je al je hele leven mee stoeit. 

De piffany (zoek maar op in het woordenboek) die ik vandaag kreeg, betrof een geheel ander onderwerp dan de verhoudingen tussen mensen onderling. Ik kreeg opeens een zeer helder beeld van mijzelf als persoon. Wie ik ben en wat ik ben. Wat mij drijft en wat mij maakt tot Mark. Ik ben een havist. In elk denkbaar facet. Dat klinkt op het eerste gehoor wellicht misschien negatief, maar havisten snappen als geen ander de uitdagingen van het leven. 

Een havist kent zijn kansen en beperkingen. Zijn mogelijkheden en onmogelijkheden. Een havist is het soort mens dat het leven tot in de kleinste nuances aanvoelt. En daar ook naar handelt. Je snapt het al: ondanks alle universitaire titels, het maatschappelijk succes, de dikke auto’s en uitzinnige villa’s die ik en mijn teamgenootjes bewonen; als team zijn we gewoon Havo Hockeyers. Kansrijk maar ook beperkt. Hoopvol maar ook berustend. Juist dát maakt van VET B een team waar ík me in ieder geval enorm thuis voel. Ik spreek uitdrukkelijk niet voor anderen J

Havisten zijn de missing link in de evolutie. ‘A breed of its own’. Ze kijken niet op tegen mensen die meer succes hebben en kijken niet neer op hen die het minder getroffen hebben. Ze zijn het smeermiddel in een polariserende wereld en grijpen nooit te hoog en nooit te laag. En juist dat maakt de havist tot de kroon op de schepping. Ze kunnen veel, maar niet alles. En snappen daardoor dat iets samen doen hen als mens beter, succesvoller en zinvoller maakt. Havisten zijn de ideale teamspelers. Ze kennen hun plek en stellen zichzelf niet boven een ander. Denk er maar even over na. Uiteindelijk kan iedereen een havist zijn. Maar je moet dat wel eerst weten en echt voelen.

De wedstrijd dan maar? We speelden als een eindexamenklas 5 havo. Samen, met volop inzet, teamgeest en begeisterung. HCOB kwam lullig op voorsprong, maar dat zouden we in de drie resterende kwarten nog wel even rechtzetten. Voor 1 vak een onvoldoende, maar voor al die andere vakken zouden we glansrijk slagen. En we kregen onze kansen, maakten er een thriller van jewelste van, maar hij wilde er niet in. En dan kun je twee dingen doen: bijles nemen, examentraining volgen, de lat net iets te hoog voor jezelf leggen, of gewoon berusten, een biertje drinken en het van je af laten glijden. 

En dat is dus wat wij vandaag deden. Als echte havisten. You win some, you loose some. En aan het eind van de dag ben je gewoon een fijn mens dat optimaal gebruik heeft gemaakt van zijn kwaliteiten en talenten. We zijn gewoon goed zoals we zijn: geslaagd! En daar brengt een verloren postje hockey op zondagochtend echt geen verandering in. Heerlijk… zo’n inzicht. 

Tot volgende week!

Andere verslagen

Tegenstander Datum
Flevoland HA
AHC Velp HD
MHC De Mezen HB
Arnhemse Mixed Hockey Club Upward HC
M.H.C. Oosterbeek HB
Arnhemse Mixed Hockey Club Upward HD
MHC EDE HA
WMHC HB