Aantal leden : 1003
2020 - HCM Arnhem
1 Okt Le

Ingezonden bericht

HOGE BOMEN VANGEN VEEL STUURLUI…

Je zult maar vrijwilliger bij een sportvereniging zijn. Dan moet je best een beetje masochistisch zijn. Want terwijl jij vol goede bedoelingen heel veel vrije tijd in je eigen cluppie steekt, word je van alle kanten gebombardeerd met onvrede, scepsis, boosheid en soms zelf ronduit hufterig gedrag. Ik vind het niet zo gek dat we bij HCM steeds meer vrijwilligers kwijtraken en het steeds moeilijker wordt om nieuwe te vinden. Is er echt zoveel veranderd de afgelopen 10 jaar?

In 2007 kwam ik bij HCM. Op de eerste dag al werd ik gevraagd of ik mijn zoon en dochter alleen maar kwam brengen en halen, of misschien ook iets voor de club zou willen doen. ‘Ja natuurlijk’, zei ik meteen, ‘ik wil graag wat doen!’. Ik had van mijn 7e tot mijn 18e bij een andere club gespeeld en begreep daardoor heel goed hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor een sportvereniging. En dus ging ik teams trainen en coachen en belandde in verschillende commissies. Leuk om te doen en af en toe ben ik best trots als ik op zondag van die grietjes en gastjes in Dames 1 en Heren 1 zie ballen die 12 jaar geleden nog geen stick konden vasthouden.
 
Iets terugdoen voor de club waar je kinderen lid van zijn, was voor mij destijds niet meer dan vanzelfsprekend. Ik ging zelf weer hockeyen, leerde heel veel leuke nieuwe mensen kennen en vond het vooral enorm gezellig om er met z’n allen de schouders onder te zetten. Er is namelijk altijd wel wat te doen, vóór en achter de schermen. En dat gaat natuurlijk niet altijd even goed. Probeer maar eens 1.000 leden en 2.000 ouders tevreden te houden. Een hele toer, maar de vrijwilligers bij HCM doen het met veel plezier en met de allerbeste intenties. 

Het is dan soms best wel even slikken als je via de mail of app in niet mis te verstane woorden duidelijk wordt gemaakt dat je een sukkel, prutser, pannenkoek of wat dan ook bent. Let wel: ik begrijp je frustratie als je kind niet in een eerste team komt. Of wanneer balletles tegelijk valt met een hockeytraining. Of als je je contributie gewoon moet betalen, ook als je trainingstijd door onvoorziene omstandigheden verandert. Of als je als lid ook moet fluiten en als ouder af en toe bardiensten moet draaien. Echt: ik vind het oprecht ontzettend vervelend allemaal. Maar HCM heeft dat niet zo geregeld om jou dwars te zitten. Waarom benader je vrijwilligers dan toch af en toe met zoveel dedain en ongenuanceerde verdachtmakingen? 

HCM Arnhem is geen bedrijf met een callcenter of leden service afdeling. De meeste vrijwilligers hebben gewoon een vaste baan en staan dus niet dag en nacht klaar om direct te reageren op jouw mening, vraag of klacht. En mocht je denken dat ze er rijk van worden: vrijwilligers worden bij HCM NIET betaald. Ook een TC coördinator, lid van arbitragecommissie of bestuurslid niet. Ik heb voor meer dan 12 jaar vrijwilligerswerk nooit een cent ontvangen, waarom zou ik ook? Ik doe dit voor de club, voor mijn lol en ik doe het met de beste intenties. En jij, wat doe jij?

Inmiddels spelen mijn kinderen niet meer bij HCM en de kans dat ik Heren 1 nog haal is miniem. Ik doe dus geen vrijwilligerswerk ter meerdere eer en glorie van mezelf, maar ik doe het echt alleen voor de club. Maar als ik dan in de wandelgangen hoor hoe verschillende vrijwilligers soms benaderd worden, dan voel ik plaatsvervangende schaamte. De ‘ellende’ die zij met name via de mail over zich heen krijgen, doet je tenen kromtrekken in je schoenen. De dreigementen, de beschuldigingen, de aanmatigende toon… Een maatschappelijk probleem? Het zal allemaal best. Maar niet bij HCM graag. Niet bij mijn én jouw cluppie.

Natuurlijk, klagen mag. Zeker als er een gegronde reden voor is. Trek dan vooral aan de bel, ga de dialoog aan en zoek naar een oplossing. Soms kunnen we die vinden, soms helaas niet. Maar door er direct met gestrekt been in te gaan, sta je wat mij betreft meteen al met 5-0 achter. Ik snap best dat commissieleden en bestuurders zogenaamde hoge bomen zijn die nu eenmaal veel wind vangen. Maar roeptoeterende stuurlui aan de wal maken onze club echt niet beter, professioneler of gezelliger. Help gewoon een handje mee en laten we weer een beetje normaal tegen elkaar gaan doen. Daar lijkt me de start van het nieuwe seizoen een heel mooi moment voor. #doeslief!

Mark Kamp

Nieuws afbeelding

Reacties

Rienk de Jong

1-10-2019 @ 13:35:21 |Beste Mark, wat heb je dit ontzettend goed verwoord. Helaas deel ik jouw ervaring. Ik hoop, mede door hoe bericht, dat het tij snel zal keren en er zich veel mensen aanmelden om vrijwilliger bij ons clubje te worden.

Famke Bijker

1-10-2019 @ 13:38:02 | v

Fedde Dijkstra

1-10-2019 @ 13:59:52 |👍😊💪

Raymond Marsan

1-10-2019 @ 14:39:33 |👍🏼💪🏿

Corbin Sanders

1-10-2019 @ 15:39:56 |#MarkKampinHeren1voor2020

Sandra Hoogenbosch

1-10-2019 @ 19:25:04 |Echt helemaal mee eens Mark. We zijn geen bedrijf, maar een vereniging. De vrijwilligers maken het mogelijk dat er gehockeyd kan worden.

Marianne van Sommeren

3-10-2019 @ 9:07:19 |Mark, bewondering voor jouw brief! Ik vind het goed dat je dit op deze manier bespreekbaar maakt (hoop ik) Het zegt meer dan genoeg dat jouw stuk opgemerkt wordt door de media.

Henk Arts

3-10-2019 @ 10:05:20 |Keurig Mark

Mario van der Heyden

3-10-2019 @ 18:54:36 |Prima Mark

Reageer op het nieuws

Agenda van de week

Nog geen agenda punten.

Agenda van de week

Nog geen agenda punten.